Veel van onze klanten maken gebruik van WordPress. Nou wil jij natuurlijk een zo snel mogelijke site, gelukkig heeft ons webhosting platform al SSD schijven waardoor je bestanden vliegensvlug geladen worden, echter kan je qua caching en je pakketkeuze je site ook van een flinke boost voorzien. Hoe je je WordPress site verder kunt optimaliseren leggen we je in deze handleiding uit. Deze handleiding bevat de volgende caching opties: Redis, WP Super Cache, Autoptimize, CDN en Varnish. Daarnaast vind je onderaan de handleiding ook nog de optie om de PHP versie aan te passen, PHP 7 geef je site ook een flinke boost! Je pakketkeuze is ook van groot belang, als je een groter pakket afneemt dan krijg je meer resources (CPU en RAM) waardoor je site meer rekenkracht krijgt en hierdoor ook sneller zal functioneren. Nu snel door naar de optimalisatie tips! Deze tips kan je overigens allemaal tegelijkertijd activeren!
In dit artikel bespreken we de volgende punten:
WP Super Cache
De WP Super Cache plugin maakt van jouw website bestanden statische bestanden, hierdoor worden je pagina’s niet vanuit de zware WordPress scripts uitgeleverd maar simpelweg uit deze statische bestanden. Dit zorgt voor een snelheidswinst aangezien de PHP scripts niet telkens gedraaid hoeven te worden.
Je installeert WP Super Cache geheel eenvoudig in het WordPress Admin paneel. Ga hiervoor naar het kopje “Plugins” > “Nieuwe plugin” en typ vervolgens in het zoek veld “WP Super Cache” in. Vervolgens kan je de plugin installeren en activeren waarna je door navigeert naar het “Instellingen” kopje onder dit kopje vind je ook weer “WP Super Cache” als je hierop klikt zie je vervolgens de instellingen van WP Super Cache. Klik op deze pagina op het bolletje naast “Caching On” en vervolgens op “Update Status“. Hiermee activeer je WP Super cache die vervolgens de statische pagina’s zal gaan opbouwen.
Autoptimize
De Autoptimize plugin helpt je met het optimaliseren van je website, zo zorgt deze plugin ervoor dat er “expires headers” toegevoegd worden, dat de Javascript en CSS bestanden geaggregeerd worden en dat de CSS in het begin van de HTML geplaatst word. Het is dus een optimalisatie plugin waar jij qua instellingen ook het volledige beheer in eigen hand hebt. Om deze plugin te installeren ga je naar het kopje “Plugins” > “Nieuwe plugin” en typ je vervolgens in het zoek veld “Autoptimize” in. Vervolgens kan je de plugin installeren en activeren waarna je door navigeert naar het “Instellingen” kopje onder dit kopje vind je ook weer “Autoptimize” als je hierop klikt zie je vervolgens de instellingen van Autoptimize. Klik op deze pagina aan wat je wenst te optimaliseren en klik daarna onderaan de pagina op “Bewaar en maak cache leeg”. Hiermee activeer je de optimalisaties. Het is aan te raden om bij bepaalde websites de Javascript optimalisatie uit te laten staan, echter kan je hier zelf ingeven wat geactiveerd moet worden en wat niet. Ook bestaat er de mogelijkheid om dit alles over het CDN (Content Delivery Network) te laten lopen. Meer info hierover vind je hieronder.
PHP versie wijzigen
De nieuwste PHP versie (PHP 7) zorgt ervoor dat de scripts van je website sneller gedraaid worden. Standaard staat de PHP versie van alle hosting pakketten op PHP 5.6 aangezien nog niet alle sites goed functioneren met de PHP 7 versie. Echter kan je zelf altijd snel en gemakkelijk de PHP Versie wijzigen in DIrectAdmin. Mocht je site met PHP 7 niet functioneren dan kan je de PHP versie gewoon weer terug zetten. Daarnaast is het ook aan te raden om de extensie “opcache” in te schakelen, dit doe je door het bolletje naast “opcache” in te schakelen.
Hoe je de PHP versie wijzigt hebben we voor je in de volgende handleiding uitgelegd: PHP instellingen wijzigen (php.ini)
Redis
Bij alle webhosting pakketten bieden we de mogelijkheid om gebruik te maken van Redis. Maar wat is Redis nou eigenlijk? Redis is een database die veelgevraagde data apart opslaat, dit zorgt voor een flinke snelheidswinst aangezien de webserver de data niet telkens hoeft op te halen en aan je hoeft uit te serveren. Redis is voornamelijk interessant als je een webshop hebt of een website waarbij veel data uit de database gehaald dient te worden. Redis hoeft dus niet voor elke site voor een snelheidsverbetering te zorgen.
Hoe je Redis activeert in WordPress lees je in onze handleiding Hoe activeer je Redis binnen WordPress?.
Wij hopen hiermee onze WordPress gebruikers de mogelijkheid te bieden om hun site van een flinke boost te voorzien! Mochten er nog vragen zijn dan staat onze helpdesk graag voor je klaar, je kan ons bereiken via de live chat of via een ticket.